Εμπορικό Δίκαιο

Το εμπορικό δίκαιο αποτελεί ειδικό κλάδο του ιδιωτικού δικαίου και έχει ως αντικείμενο τη ρύθμιση του εμπορίου.

Διακρίνεται σε Εθνικό και Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και βρίσκονται σε στενή σχέση μεταξύ τους. Περιλαμβάνει τους κανόνες του δικαίου οι οποίοι σχετίζονται με τις εμπορικές πράξεις και τους εμπόρους. Ενώ, αποτελεί το σύνολο των κανόνων, διατάξεων και αρχών, με τους οποίους ρυθμίζονται οι νομικές πτυχές των εμπορικών σχέσεων και ανταλλαγών.

Σκοπός του εμπορικού δικαίου είναι η ανάπτυξη του εμπορίου και η προστασία των εμπόρων και των συναλλασσόμενων με αυτούς. Με την έννοια εμπόριο αναφερόμαστε στο σύνολο διαδικασιών που, με στόχο το οικονομικό κέρδος, λαμβάνουν μέρος στη ριψοκίνδυνη κερδοσκοπική διαμεσολάβηση στην κυκλοφορία των λεγόμενων οικονομικών αγαθών. Επιπρόσθετα, με την έννοια έμπορος αναφερόμαστε σε όποιον ασκεί εμπορικές πράξεις και έχει ως επάγγελμα την εμπορία, σύμφωνα, πάντα, με τον εμπορικό κώδικα.

Το εμπορικό δίκαιο εκτείνεται σε ζητήματα όπως είναι τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ο ανταγωνισμός, οι εμπορικές εταιρίες, η πτώχευση, τα αξιόγραφα, το χρηματιστήριο, οι τράπεζες, οι εμπορικές συμβάσεις κλπ.

Η χρησιμοποίηση υπηρεσιών δικηγόρου στις εμπορικές συναλλαγές είναι πολύ συνήθης και σκόπιμη για την προστασία των μερών αλλά και των γενικά των συναλλαγών.

Η  ανάμειξη του δικηγόρου «προληπτικά» στις συναλλαγές είναι οπωσδήποτε πιο αποτελεσματική από την ανάμειξη του μετά την εμφάνιση διαφωνιών και άλλων προβλημάτων.

Ο ρόλος του δικηγόρου στις εμπορικές σχέσεις δεν είναι μόνο να προστατεύει «στενά» τα συμφέροντα του εντολέα του αλλά και να διασφαλίζει ότι η εμπορική συναλλαγή θα είναι δίκαιη και δεν θα πάσχει από ασάφειες. Με τον τρόπο αυτό να περιορίζονται οι πιθανότητες να καταλήξει σε ζημιά για το ένα ή το άλλο μέρος και κατ’ επέκταση σε αντιδικία.

Σημαντικό προσόν του δικηγόρου που ασχολείται με εμπορικά θέματα είναι να μπορεί να μπει στην θέση του εμπόρου/επιχειρηματία και να διαβλέπει εκτός από το στενά «νομικό» συμφέρον του εντολέα του, το εμπορικό συμφέρον.


ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Α. Σύσταση Ελληνικών Εταιρειών

Στην Ελλάδα τα βασικά είδη των εμπορικών εταιρειών είναι τα εξής:

• Η Αφανής Εταιρεία

• Η Ατομική Επιχείρηση

• Η Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης

• Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης

• Η Ομόρρυθμη Εταιρεία

• Η Ετερόρρυθμη Εταιρεία

• Η Ανώνυμη Εταιρεία

Η σύσταση μίας ελληνικής εταιρείας απαιτεί τεχνογνωσία, υπευθυνότητα, σωστό οικονομικό και φορολογικό σχεδιασμό και φυσικά υπομονή, λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας στην Ελλάδα.

Το δικηγορικό μας γραφείο μπορεί να αναλάβει για λογαριασμό σας μέσω των εξειδικευμένων δικηγόρων και νομικών συμβούλων του, τη σύσταση ελληνικών εταιρειών, παρέχοντας πλήρη καθοδήγηση σε κάθε εντολέα που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό, μέσω μίας οποιασδήποτε μορφής ελληνικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, είμαστε σε θέση να παρέχουμε ακριβείς νομικές συμβουλές, από το πρώιμο στάδιο της σύλληψης της ιδέας και του σκοπού της υπό ίδρυση εταιρείας μέχρι και την ημέρα που αυτή θα αρχίσει να δραστηριοποιείται. Πέραν αυτού, αναλαμβάνουμε τη σύνταξη σχεδίου καταστατικού, τη θεώρηση και δημοσίευσή του σύμφωνα με το Νόμο, το λεπτομερή φορολογικό σχεδιασμό της εταιρείας καθώς και την τήρηση των βιβλίων Πρακτικών Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, όπου κάτι τέτοιο είναι βάσει Νόμου απαραίτητο.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το γραφείο μας μπορεί να σας προσφέρει πλήρη υποστήριξη και άρτια καθοδήγηση αναφορικά με τη σύσταση και τη λειτουργία ελληνικών εταιρειών, προσαρμόζοντας πάντα την κοστολόγηση των Νομικών Υπηρεσιών στα μέτρα και τα σταθμά του κάθε εντολέα ξεχωριστά.

Β. Σύσταση Κυπριακών Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων

Γενικές Πληροφορίες για τις Κυπριακές Εταιρείες Διεθνών Δραστηριοτήτων

Αυτή η εταιρική μορφή αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες και αποτελεσματικές μεθόδους φορολογικού σχεδιασμού. Η βάση στην οποία στηρίζεται αυτή η μέθοδος, καθορίζεται από τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που προβλέπει η Κυπριακή Νομοθεσία για εταιρείες που ανήκουν σε μη κατοίκους της Κύπρου. Επομένως, μία Εταιρεία Διεθνών Δραστηριοτήτων μπορεί είτε να έχει την έδρα της στην Κύπρο (εάν η διαχείρισή της γίνεται στην Κύπρο) είτε όχι (εάν η διαχείρισή της γίνεται εκτός Κύπρου).

Πολύ σημαντική προϋπόθεση για την ίδρυση μίας τέτοιας εταιρείας από μη κάτοικο Κύπρου, είναι η ύπαρξη ή μη διμερών συνθηκών για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ του κράτους στο οποίο η εταιρεία έχει την έδρα της και του κράτους στο οποίο δραστηριοποιείται είτε η ίδια είτε οι θυγατρικές της εταιρείες.

Περισσότερες από 30 τέτοιες συνθήκες (αποφυγής διπλής φορολογίας) έχουν υπογραφεί μεταξύ της Κύπρου και τρίτων κρατών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη χαμηλή φορολογία μίας Κυπριακής εταιρείας, ευνοεί ιδιαίτερα τον αποτελεσματικό διεθνή φορολογικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος των συνθηκών αποφυγής διπλής φορολογίας είναι ακριβώς το να αποφευχθεί η διπλή φορολογία του εισοδήματος που αποκτήθηκε σε οποιαδήποτε από τις δύο συμβαλλόμενες χώρες, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται από τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν την πίστωση του φόρου, έναντι του φόρου που πρέπει να καταβληθεί στο συμβαλλόμενο κράτος.

Από πλευράς Διεθνούς Δικαίου η Εταιρεία Διεθνών Δραστηριοτήτων είναι μία ανεξάρτητη νομική οντότητα η οποία δραστηριοποιείται σε συμμόρφωση προς τη νομοθεσία της χώρας όπου είναι εγγεγραμμένη. Το βασικό νομικό πλαίσιο υπό το οποίο οι εταιρείες αυτές συστήνονται και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι ο Περί Εταιρειών Νόμος του 1951 και συγκεκριμένα το κεφάλαιο 113, το οποίο στην ουσία είναι πανομοιότυπο με τον Περί Εταιρειών Νόμο του 1951 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαδικασία καταχώρησης Εταιρείας Διεθνών Δραστηριοτήτων.

Η καταχώρηση μίας τέτοιου είδους εταιρείας απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία.

Το πρώτο βήμα της, είναι η επιλογή του ονόματος της εταιρείας – υποβάλλεται αίτηση στο Μητρώο Εταιρειών με το όνομα που έχει επιλεγεί. Το μετοχικό κεφάλαιο μίας τέτοιας εταιρείας μπορεί να υφίσταται σε οποιοδήποτε νόμισμα. Επίσης δεν υπάρχει ελάχιστο υποχρεωτικό καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά για πρακτικούς λόγους συνήθως αυτό ανέρχεται στο ποσό των 1.000 €. Η ονομασία πρέπει να περιλαμβάνει τη λέξη “Limited” (=αντίστοιχη με την ελληνική "εταιρεία περιορισμένης ευθύνης") ή την συντομογραφία της “Ltd”(ΕΠΕ) για να προσδιορίζει με ακρίβεια το γεγονός ότι η εταιρεία είναι περιορισμένης ευθύνης. Για την έγκριση της ονομασίας χρειάζονται 6-7 εργάσιμες ημέρες. Σε επείγουσες περιπτώσεις το δικηγορικό μας μπορεί να προσφέρει έναν κατάλογο ονομάτων τα οποία έχουν ήδη προεγκριθεί από το Μητρώο Εταιρειών.

Αφού εγκριθεί η ονομασία, συντάσσεται το Ιδρυτικό και Καταστατικό έγγραφο της εταιρείας και μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες για τους διευθυντές και μετόχους αυτής, υποβάλλονται για έγκριση στο Μητρώο Εταιρειών. Για την απόκτηση Αριθμού Καταχώρησης της εταιρείας απαιτείται χρονικό διάστημα 15 εργάσιμων ημερών, ενώ για την προετοιμασία των εταιρικών εγγράφων (πιστοποιητικών κλπ) απαιτείται χρονικό διάστημα 18 εργάσιμων ημερών.

Διευθυντής και Μέτοχος

Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας Διευθυντής, ο οποίος μπορεί να είναι είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο. Το ίδιο ισχύει και για τους Μετόχους, χωρίς να ενδιαφέρει η εθνικότητα τόσο των μεν όσο και των δε. Συνήθως Διευθυντές διορίζονται μέλη που συνεργάζονται με το δικηγορικό μας γραφείο με  για να μπορούν να πραγματοποιούν τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και την τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων αυτών στην Κύπρο. Έτσι, η διοίκηση και η εποπτεία της εταιρείας λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, για φορολογικούς λόγους.

Γραμματέας

Η παρουσία Γραμματέα της εταιρείας, ο οποίος να είναι διορισμένος από τον Διευθυντή της, είναι υποχρεωτική από το Νόμο. Παρόλο που, όπως προαναφέρθηκε, η εθνικότητα του Γραμματέα είναι άνευ σημασίας, συνίσταται να είναι κάτοικος Κύπρου.

Μέτοχοι

Έχει επικρατήσει η μέθοδος οι Εταιρείες Διεθνών Δραστηριοτήτων να χρησιμοποιούν Κυπρίους μετόχους για την εκπροσώπησή τους. Μέλη του δικηγορικού μας γραφείου μπορούν να αναλάβουν αυτό το κομμάτι, με το να συμπεριλάβουν τα ονόματά τους στο Ιδρυτικό και Καταστατικό της εταιρείας.

Μετά την ίδρυση της εταιρείας, οι μέτοχοι είτε μεταφέρουν τα μερίδιά τους στους πραγματικούς μετόχους με την ανάλογη έγγραφη πράξη μεταβίβασης, είτε εξακολουθούν οι ίδιοι να κρατούν τα μερίδιά τους εκ μέρους των πραγματικών μετόχων. Ο μέτοχος δρα για λογαριασμό του πραγματικού ιδιοκτήτη. Επίσης, οι διορισμένοι μέτοχοι δεν δικαιούνται να επιχειρούν διαχειριστικές πράξεις στην εταιρεία χωρίς την έγκριση του πραγματικού ιδιοκτήτη.

Το γεγονός ότι τα εταιρικά μερίδια μένουν στην κατοχή των διορισμένων μετόχων εκ μέρους του πραγματικού ιδιοκτήτη εξασφαλίζει πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστευτικότητας και ασφάλειας στις συναλλαγές. Ο διορισμένος μέτοχος, προκειμένου να προστατευθούν και να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του πραγματικού ιδιοκτήτη, εκδίδει τα ακόλουθα έγγραφα:

• Σύμβαση Εμπιστεύματος

• Πράξεις Μεταβίβασης Μετοχών χωρίς ημερομηνία

• Απόφαση του Διευθυντή με την οποία εγκρίνεται η μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων στον πραγματικό μεριδιούχο (μέτοχο)

• Πρωτότυπους Τίτλους Μετοχών που έχουν εκδοθεί στο όνομα των διορισμένων μετόχων

• Επιστολές παραίτησης των διορισμένων Διευθυντών χωρίς ημερομηνία

Εγγεγραμμένο γραφείο

Ο Νόμος Περί Εταιρειών στην Κύπρο απαιτεί την παρουσία εγγεγραμμένου γραφείου της εταιρείας στην Κύπρο. Το δικηγορικό μας γραφείο, το οποίo διαχειρίζεται τέτοιου είδους εταιρείες, προσφέρει στους ενδιαφερόμενος και την υπηρεσία εγγεγραμμένου γραφείου με τηλεφωνική συσκευή, φαξ και άλλες σχετικές απαραίτητες εγκαταστάσεις που βοηθούν στη διαχείριση και διοίκηση μίας Εταιρείας Διεθνών Δραστηριοτήτων.

Εμπιστευτικότητα

Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται από τον πραγματικό ιδιοκτήτη θεωρούνται πλήρως εμπιστευτικές και αντιμετωπίζονται ως τέτοιες. Ο διορισμός των μετόχων, των Διευθυντών και του Γραμματέα εγγυάται την προστασία από τυχόν διαρροές πληροφοριών που αφορούν τον πραγματικό δικαιούχο σε οποιαδήποτε κυβερνητική αρχή.

Το όνομα του πραγματικού μετόχου απαιτείται μόνο σε περίπτωση ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού σε κυπριακή τράπεζα. Παρόλα αυτά η τράπεζα σε καμία περίπτωση δεν παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες αναφορικά με τον πραγματικό δικαιούχο σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος. Δικαίωμα υπογραφής για τον τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να έχει είτε προσωπικά ο πραγματικός δικαιούχος, είτε ο διορισμένος μέτοχος.

Εικονικό Γραφείο

Η έννοια του εικονικού γραφείου περιλαμβάνει τη λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) για λογαριασμό της εταιρείας και είτε την κατάλληλη προώθηση των μηνυμάτων αυτών στον πραγματικό δικαιούχο, είτε την τήρησή τους σε αρχείο για προσωπική αναφορά. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα λήψης φαξ και τηλεφωνικών μηνυμάτων για λογαριασμό της εταιρείας είτε από τον προσωπικό σας αριθμό, είτε από τηλεφωνική γραμμή που θα λειτουργεί ειδικά για το σκοπό αυτό.

Τραπεζικοί Λογαριασμοί

Μία τέτοιου είδους εταιρεία μπορεί να διατηρεί έναν ή περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς σε κυπριακή τράπεζα, σε οποιοδήποτε νόμισμα. Ο λογαριασμός αυτός μπορεί να είναι διαθέσιμος άμεσα, ακόμα και την ίδια μέρα, εάν υποβληθούν στην τράπεζα τα ακόλουθα:

• Εταιρικά έγγραφα (Πιστοποιητικά)

• Συστατική επιστολή από άλλη τράπεζα

• Επικυρωμένα αντίγραφα των διαβατηρίων του πραγματικού δικαιούχου και αυτού που έχει το δικαίωμα υπογραφής

• Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας

• Συμπληρωμένες και υπογεγραμμένη αίτηση για το άνοιγμα του λογαριασμού

Οι τράπεζες στην Κύπρο προσφέρουν επίσης διαχείριση του τραπεζικού λογαριασμού μέσω Internet και δυνατότητα συναλλαγών μέσω φαξ. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα χορήγησης χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα εξασφαλισμένο ποσό στο λογαριασμό


Τραπεζικό Δίκαιο

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο πανευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, οι ανακατατάξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, η άσκηση της δραστηριότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, η δημιουργία διατομεακών ομίλων για την παροχή υπηρεσιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι διοικητικές/δικαστικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την εξυγίανση και εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων και η έκδοση κοινοτικών πράξεων για την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαμορφώνουν ένα συνεχώς εξελισσόμενο πλαίσιο για τις συναλλακτικές σχέσεις στην πράξη και εξ απόψεως νομοθετικών ρυθμίσεων.

Η κατάρτιση και η εμπειρία μας στον τομέα του Χρηματοοικονομικού και Τραπεζικού Δικαίου εγγυώνται την πλήρη νομική υποστήριξή σας, δικαστική, εξωδικαστική και συμβουλευτική, σε υποθέσεις τραπεζικών διαφορών, δανειακών συμβάσεων, ομολογιακών και κοινοπρακτικών δανείων και συμβάσεων τραπεζικής ενέγγυας πίστωσης, ρύθμισης οφειλών από τραπεζικά προϊόντα, καθώς και σε ζητήματα επιχειρηματικής συνεργασίας με τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ρύθμισης και διαχείρισης χρηματοπιστωτικής πολιτικής εταιριών, χρηματοδοτήσεων και κατάρτισης επιχειρηματικών χρηματοδοτικών πλάνων.

Το γραφείο μας, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εγχώρια  πείρα του και τις εξειδικευμένες γνώσεις των συνεργατών του, διακρίνεται για το επίπεδο των νομικών υπηρεσιών του σε θέματα επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων και σε ζητήματα συναλλακτικής και επενδυτικής- χρηματιστηριακής δραστηριότητας.

Το γραφείο μας, έχοντας γνώση τόσο της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, όσο και του τραπεζικού Δικαίου, μπορεί να προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες στους εντολείς της αναφορικά με το Τραπεζικό Δίκαιο:

1. Υπηρεσίες προς Τραπεζικά Ιδρύματα:

Το γραφείο μας, μπορεί να παρέχει σε εντολείς του (Τραπεζικά Ιδρύματα) συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται των τομέων ειδίκευσής της, όπως σε φορολογικά και γενικά εμπορικά - εργατικά ζητήματα

2. Υπηρεσίες προς ιδιώτες:

Η Εταιρεία μπορεί να παρέχει σε εντολείς της (φυσικά πρόσωπα) δικηγορικές υπηρεσίες πάνω στα εξής θέματα:

• του Νόμου 3869/2010 (περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων προσώπων)

• συμβιβασμών παντός είδους με τραπεζικά ιδρύματα

• υπογραφής/ ανανέωσης συμβάσεων με τραπεζικά ιδρύματα

• δικαστηριακής εκπροσώπησης πελατών σε περιπτώσεις Διαταγών Πληρωμής ή λοιπών διαδικασιών Αναγκαστικής Εκτέλεσης από τραπεζικά ιδρύματα και σε πολλά άλλα συναφή. Οι εξειδικευμένοι μας Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν ούτως ώστε να περιορίσετε ή και να αποτρέψετε ακόμα τις συνέπειες της αναγκαστικής εκτέλεσης.


Ναυτικό Δίκαιο

Το Ναυτικό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων οι οποίοι ρυθμίζουν τις σχέσεις που αναπτύσσονται στο ναυτικό και θαλάσσιο εμπόριο, στη ναυσιπλοΐα και στη ναυτιλία. Συγκεκριμένα, καθορίζει το πλαίσιο άσκησης της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα, είτε ως πεδίο ενέργειας και φυσικού πλούτου είτε ως φυσικό στοιχείο κατάλληλο για τη διακίνηση εμπορευμάτων και αντικειμένων και για τη μεταφορά προσώπων με πλοία.

Η ιδιαίτερη αξία του ναυτικού δικαίου έγκειται στην περίοπτη θέση της ελληνικών συμφερόντων ναυσιπλοΐας, η οποία και κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως και ως εκ τούτου είναι άρρηκτα δεμένη με τα εθνικά μας συμφέροντα και την αναγκαιότητα για ανάπτυξη και ανάδειξη της Ελλάδος παγκοσμίως. Ωστόσο ο κλάδος της ελληνικής ναυσιπλοΐας βάλλεται πέραν των εξεχουσών επιχειρηματικών κινδύνων του κλάδου σε μια παγκοσμιοποιήμενη ενεργώς επιθετική αγορά και από λαθεμένες επιλογές φορολογικής και νομικής πλαισίωσης των σχετικών επιχειρηματικών αποφάσεων εντός και εκτός Ε.Ε. και ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) που μια έγκριτη, σταθμισμένη και μακροπρόθεσμη νομική αρωγή μπορεί να αποφύγει, άρει ή και αμβλύνει εξοικονομώντας στους εμπλεκομένους πολύτιμο χρόνο και χρήμα, τα θεμέλια δηλαδή κάθε γόνιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από την επαγγελματική/επιστημονική σκοπιά του εφαρμοστή δικαίου, η ιδιομορφία του συγκεκριμένου κλάδου Δικαίου έγκειται στη συχνή εμπλοκή περισσοτέρων εννόμων τάξεων, στην ερμηνεία των σχετικών συμβάσεων υπό το ιδιώνυμο φως του soft law ( ήπιου δικαίου) και στην υπαγωγή των περισσοτέρων υποθέσεων στη διεθνή διαιτησία προς επίλυση των νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν. Απαιτείται λοιπόν νομική κατάρτιση αλλά και άρτιο δίκτυο επαφών σε εθνικό , ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προς εξεύρεση της συμφερότερης για τον πελάτη λύσης.

Το γραφείο μας, κατέχει ιδιαίτερη εμπειρία στο χειρισμό των σχετικών υποθέσεων με έγκριτη νομική βάση σε εξειδικευμένα και ιδιαίτερα ζητήματα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

Ειδικότερα, οι συνεργάτες μας, διαθέτοντας αξιόλογη επιστημονική κατάρτιση, παρέχουν υψηλής ποιότητας νομικές υπηρεσίες και επιμελούνται νομικά ζητήματα και υποθέσεις, όπως ενδεικτικά:

  • Ζητήματα και διαφορές εκ των ναυτιλιακών σχέσεων και εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο
  • Σύνταξη και επιμέλεια ναυτιλιακών συμβάσεων και ναυλοσυμφώνων(voyage / time charterparties ), γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών προς χρήση στις αρμόδιες Διαιτησίες.
  • Σύνταξη και επιμέλεια διεθνών εμπορικών  συμβάσεων των προϊόντων που θα μεταφερθούν δια της θαλασσίας οδού (international trade law) και ενσωματώνουν τα ως άνω ναυλοσύμφωνα,  γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών προς χρήση στις αρμόδιες Διαιτησίες.
  • Σύσταση και νομική υποστήριξη ναυτικών εταιριών με έδρα στην ημεδαπή αλλά και στην αλλοδαπή.
  • Αντιμετώπιση φορολογικών ζητημάτων επί ναυτιλιακών υποθέσεων και θαλάσσιου εμπορίου. Αναζήτηση της συμφερότερης επιλογής σημαίας από άποψη φορολογικού δικαίου αλλά και εργατικών σχέσεων και περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας και ασφαλίσεως  του πλοίου
  • Νομικό καθεστώς κυριότητας πλοίου, κτήσης και αποβολής εθνικότητας πλοίου, εκμετάλλευσης πλοίου και ευθύνης εξ αυτής
  • Μεταβιβάσεις πλοίων και κατασχέσεις στα πλαίσια αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδιαίτερη χρήση και μεταχείριση των ναυτικών προνομίων (maritime liens).  Ίδρυση, λειτουργία και σημασία των εξω-χώριων εταιρειών στα πλαίσια χειρισμού των ναυτικών απαιτήσεων.
  • Νομικά ζητήματα σχετικά με την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος και τη ρύθμιση θεμάτων εκ των ναυτικών εργασιακών σχέσεων.
  • Αντιμετώπιση και εκπροσώπηση σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων των ναυτικών, ιδίως ναυτικών με αλλοδαπή ιθαγένεια.

Bιομηχανική & Πνευματική ιδιοκτησία

Tο γραφείο μας χειρίζεται ποικίλες υποθέσεις που άπτονται ζητημάτων του δικαίου της βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας. Η νομική υποστήριξη που παρέχουμε στους πελάτες μας έγκειται όχι μόνο στην κατοχύρωση και διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αλλά και στην προστασία τους έναντι προσβολών τρίτων. Ενδεικτικά, το γραφείο μας ειδικεύεται σε θέματα όπως:

  • Διεκπεραίωση κάθε είδους διαδικασιών για την κατοχύρωση εμπορικών ευρεσιτεχνιών, βιομηχανικών προτύπων και εμπορικών σημάτων (σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο), ανανέωση και προστασία αυτών.
  • Διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθεί εάν τυχόν υφίστανται συγκρούσεις με ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
  • Προστασία εμπορικής επωνυμίας και διακριτικού τίτλου.
  • Μεταβίβαση και παραχώρηση αδειών χρήσης δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Επίλυση διαφορών σχετικών με την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων.
  • Άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων και νομική εκπροσώπηση των πελατών μας ενώπιον των αρμοδίων αρχών και δικαστηρίων.