Golden Visa

Η GOLDEN VISA συνιστά μία μόνιμη άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών συνήθως πενταετούς διάρκειας που παρέχει στους κατόχους της τη δυνατότητα να διαμένουν αλλά και να κινούνται ελεύθερα στα σύνορα της ΕΕ χωρίς κανέναν περιορισμό ενόψει και της αρχής της ελεύθερης διακίνησης προσώπων όπως κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκειμένου ένα πολίτης τρίτης χώρας να αποκτήσει «GOLDEN VISA» πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει τις ακόλουθες προϋποθέσεις (διαζευκτικώς):

1.       Να έχει εισέλθει νόμιμα στην Ελλάδα.

2.       Να έχει την πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ή ακόμα και ποσοστό εξ αδιαιρέτου ενός ή περισσοτέρων ακινήτων ελάχιστης συνολικής αξίας διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000 €).

3.       Να έχει συνάψει χρονομεριστική μίσθωση διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών σε ξενοδοχειακά καταλύματα ή τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα του άρθρου 8, παρ. 2 του Ν. 4002/2011 (ΦΕΚ Α’ 180), εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται επίσης σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (250.000 €).

4.       Εναλλακτικά να αγοράσει αγροτεμάχιο ή οικόπεδο και να οικοδομήσει κτίριο, εφόσον το άθροισμα της αξίας αγοράς αγροτεμαχίου ή οικοπέδου και του εργολαβικού συμφωνητικού ανέρχεται κατ’ ελάχιστο επίσης σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (250.000€).
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου αξίας διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000 €) και άνω, παρέχεται δικαίωμα διαμονής μόνο εφόσον οι ιδιοκτήτες είναι σύζυγοι που κατέχουν το ακίνητο εξ αδιαιρέτου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, το δικαίωμα διαμονής παρέχεται μόνο εάν το ποσό που έχει επενδύσει ο κάθε συνιδιοκτήτης, ανέρχεται σε 250.000 €.

5.       Εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το έχει αποκτήσει μέσω νομικού προσώπου, θα πρέπει να του ανήκουν εξ’ ολοκλήρου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια.

Σημείωση: Για τις ανωτέρω περιπτώσεις, το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα προκύπτει από τις αναγραφόμενες στο συμβόλαιο αξίες των ακινήτων ή των συμβάσεων μίσθωσης. Διευκρινίζεται δε ότι ως τίμημα της αξίας του ακινήτου για τις ανάγκες του Ν.4251/2014 νοείται το ποσόν που αναγράφεται ρητώς στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε για την αγοραπωλησία. Δεν ενδιαφέρει η αντικειμενική αξία του ακινήτου εκτός εάν αυτή αποτελεί το ποσόν που αναγράφεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε για την αγοραπωλησία. 

Κάθε υπήκοος τρίτης χώρας που γίνεται κάτοχος «GOLDEN VISA», καθώς και τα μέλη της οικογενείας του (ενδεικτικά σύζυγος, τέκνα του/της ίδιου/ας ή της/του συζύγου έως 21 ετών) αποκτούν τα παρακάτω οφέλη:

·         Δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα επί πέντε (5) έτη

·         Μόνιμη Διαμονή στην Ελλάδα επί πέντε (5) έτη

·         Δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και παραμονής για 180 ημέρες το χρόνο στις Ευρωπαϊκές Χώρες που ανήκουν στην Συνθήκη Σένγκεν εντός ή εκτός Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισλανδία Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία)

·         Δικαίωμα ανανέωσης της «GOLDEN VISA» κάθε πέντε (5) έτη υπό προϋποθέσεις.

·         Πρόσβαση στην εκπαίδευση και σ’ όλες τις υπόλοιπες δημόσιες δομές όπως κάθε Έλληνας πολίτης.